Cult Kanaal
cult webzine


Fight club


Fight club facts

Fight Club, de zwarte comedy met bijna onnavolgbare wendingen. In essentie gaat Fight Club over een vreemde periode in het leven van een man. Fight Club heeft een aantal sterke boodschappen, maar haal uit de film wat je wilt. Hieronder  een aantal  FC facts die je misschien nog niet wist..


fight club

ed

 

1. Ed Kowalczyk, de zanger van de band Live, verschijnt kort in de film. Hij speelt de ober die de verteller (Edward Norton) en Marla serveert en zegt:´Sir, anything you want is free of charge, Sir.´.

 

2. Tyler (Brad Pitt) verschijnt minimaal vijf keer in de film voordat de Verteller (Edward Norton) hem op de roltrap in het vliegveld voor de´eerste keer´ ziet. De eerste vier keer is het slechts een fractie van een seconde waarin Tyler op het beeld voorbij flitst als de Verteller last van zijn slaapprobleem heeft: bij de kopieermachine op het werk, bij de dokter, op de groepsbijeenkomst en als hij Marla die bijeenkomst ziet verlaten. De vijfde verschijning van Tyler is wat langer, namelijk als de Verteller op één van zijn zakenreizen op een hotelkamer het TV-kanaal met hotelinformatie bekijkt: we zien het hotelpersoneel ´Welcome!´ zeggen en Tyler is daarbij duidelijk zichtbaar in een witte smoking.


fight club

3. Er zij  tientallen momenten in de film waarin voor de zeer oplettende kijker duidelijk is dat de Verteller en Tyler één persoon zijn. We noemen er enkele:

- Als Tyler de Verteller uitlegt hoe hij Marla heeft onmoet zegt de Verteller:´ I knew the story before he told me´.

- Als de Verteller zijn baas bedreigt wanneer die de Fight Cub regels heeft gevonden, zegt hij ´Tyler's words, coming out of my mouth.´

- Als de Verteller op de bus stapt met Tyler, betaalt hij een kaartje voor slechts één persoon.

norton en pitt

4. Enkele van de verzonnen namen die de Verteller gebruikt in de zelfhulpgroep komen rechtstreeks uit de film ´The Planet of the Apes´ uit 1968.

5. Auteur Chuck Palahniuk vond het einde van de filmversie beter dan het einde van het verhaal in zijn roman.

- Cult Kanaal 2004 -