Cult Kanaal
cult webzine


AllofMP3


Bijna gratis MP3 bij AllofMP3 nog niet ten einde

allofmp3Eerder meldden we dat het bijna gratis downloaden van MP3´s bij download site AllOfMP3 binnenkort misschien afgelopen zou zijn. De russische website biedt MP3 muziek aan waarbij de gebruiker betaalt per gedownloade Mb - en dus niet per track.


Werking AllofMP3
Downloaden is bij AllOfMP3 goedkoop en razend populair. En de MP3 site maakt het de gebruiker erg makkelijk. Je registreert, zet met je credit card geld op je account en het downloaden kan beginnen. Je betaalt er $0.02 per gedownloade Mb. Zo kunnen we bijvoorbeeld het hele nieuwe album van U2 downloaden vanaf zo ongeveer 1 $! We schrijven vanaf omdat je zelf de muziek-kwaliteit kunt kiezen bij AllOfMP3. Van de simpelste MP3-kwaliteit tot de beste audio cd-kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit - hoe groter de bestanden - hoe duurder de download.

Over de legaliteit van AllOfMP3 valt te discussiëren. Het russische bedrijf claimt geheel legaal volgens de Russische wetgeving te handelen. Maar ze zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor regelgeving in het buitenland. Dat terwijl het gros van de klanten uiteraard niet Russisch is. Of AllOfMP3 ook echt alle rechten netjes betaalt blijft toch onduidelijk.

De Nederlandse consumentenbond adviseert echter nog steeds om zaken te doen met AllOfMP3. Onder ander vanwege de gebruiksvriendelijkheid. En daarin loopt het bedrijf inderdaad voorop. Er is een enorme keus in muziek. Niet alleen de nieuwste populaire albums zitten in de collectie, maar ook minder makkelijk verkrijgbare muziek zoals bijvoorbeeld live opnames of muziek van minder bekende muzikanten.

downloadGroot nadeel van de gratis mogelijkheden zoals Kazaa is nog altijd de onbetrouwbaarheid. Files kunnen virussen bevatten, MP3´s kloppen vaak niet omdat ze gechanteerd zijn (vaak door de muziekindustrie) en je moet lang zoeken voor je vindt wat je zoekt.
De populariteit van AllOfMP3 moet dan ook niet alleen gezocht worden in het feit dat de muziek erg goedkoop is.
Ook het gemak van downloaden en de grote collectie zijn van groot belang. Om dezelfde reden zijn de goedkope Filesharing sites momenteel zo populair.

Niet illegaal
De afdeling computercriminaliteit van de Moskouse politie verdacht AllOfMP3 toch van illegale praktijken. Door mazen in de Russische wet kan de site echter niet strafrechtelijk worden vervolgd, zo is bekend geworden. Dit kan alleen als er sprake is van de illegale verkoop van materiële goederen en digitale muziek valt daar niet onder. Toch is wel duidelijk dat de site niet over alle licenties beschikt. Volgens een woordvoerder van Sony is het onmogelijk om liedjes voor 3 tot 12 eurocent te verkopen en daar geen verlies op te maken als de licenties betaald zijn. Misschien wordt het toch tijd voor de platenindustrie om zelf met goedkopere alternatieven voor de CD te komen?Natuurlijk adviseren wij om gewoon je CD´s goedkoop te kopen bij één van onze sponsors, waar je géén verzendkosten betaalt: NLStore.nl.

Mocht je toch nieuwsgierig geworden zijn dan surf je naar AllOfMP3.

- Cult Kanaal 2004 -