Cult Kanaal
cult webzine


Hip Hop geschiedenisGerelateerde links:

B-boys: uitgebreide hiphop site.

Download Vergelijker:
Muziek downloaden


Wat is Hip Hop nou eigenlijk?


Hip Hop vindt zijn oorsprong in The Bronx (New York), in het midden van de jaren ´70.
Afrika Bambaataa In de ghettos ontwikkelden zich culturele bewegingen die onder andere met elkaar gemeen hadden het ritme, de beats die door de DJ´s geselecteerd werden. Verder waren er nieuwe dansbewegingen, de raps van de MC´s (Master of Ceremonies), en de naam van de schrijver of een boodschap geschreven of geschilderd op een kleurrijke en sierlijke manier.

In haar beginjaren bleef de beweging naamloos, tot DJ Afrika Bambaataa het begin jaren ´80 ´Hip Hop´ ging noemen. De woorden ´Hip Hop´ werden oorspronkelijk gebruikt door MC´s bij het rappen. Zo kon een MC bijvoorbeeld zeggen: ´Hip-hop ya'll and ya don't stop, rock on, till the break of dawn´.
De breed geaccepteerde geboortedag van Hip Hop is 12 november 1974.

Nu kunnen we zeggen dat Hip Hop een kunstvorm is die bestaat uit deejayen, rappen, breakdancen en graffiti.
Grandmaster FlashDeejayen:
Ofwel cuttin´ en scratchin´ is het manipuleren van een plaat zodat het vreemde geluiden produceert. De pioniers hiervan zijn Grand Master Flash en Grand Wizard Theodore, twee populaire diskjockeys uit de Bronx. Ze begonnen te draaien voornamelijk in parken in The Bronx maar al snel werden ze populairder en gingen ook deejayen op scholen. Wie van de twee de werkelijke ´uitvinder´ van het deejayen is, daarover blijven de meningen verdeeld.Rappen:
Onder rappen verstaan we het opzeggen van teksten op het ritme van muziek. Oorspronkelijk werd dit ´emceeing´ genoemd, naar de MC (Master of Ceremonies). Het vindt zijn oorsprong in de Jamaicaanse kunstvorm ´toasting´.


Breakdance:
Breakdance is een acrobatische stijl van dansen met onder andere headspins en backspins. De wortels ervan zijn te vinden in de Afrikaanse martial-arts vorm ´capoeta´. Deze vechtvorm werd gebruikt door opstandige slaven die van Afrika naar Brazilië werden getransporteerd. Niemand weet precies wie de eerste echte breakdancer was, maar zeker is dat een groep New Yorkse jongeren genaamd ´B-boys´ en een organisatie ´Zulu Nation´ het breaken populair hebben gemaakt.
Breakdance
De term ´break´ vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het feit dat muzikale harde, agressieve delen van een muziekopname vroeger ´breaks´ genoemd werden. De dansers reageerden hierop met hun meest in het oog springende bewegingen. Zo ontstond er een heftige interactie tussen de deejay en het publiek.
Graffiti:
Eind jaren ´60 en begin jaren ´70 waren turbulente tijden in de Amerikaanse steden. ´Writing´ werd de stem van jongeren in de binnensteden. Eerst werden slechts teksten op gebouwen geschreven, later verplaatste het zich naar de New Yorkse metro. Spray bussen werden geïntroduceerd en de letters werden versierd met tekeningen. Graffiti sloeg aan en verspreidde zich wereldwijd.
Graffiti Vondelpark Amsterdam


Lees verder:

> Hoe hip hop kleding mode werd.

> Hip hop kleding: wat is dope in 2006?
- Cult Kanaal 2004 -